Door Noorwegen met de Hurtigruten postboot

Door Noorwegen met de Hurtigruten postboot

Deel dit artikel

Een Hurtigruten-cruise is geen typische cruise: je vaart mee met een Hurtigruten-postboot. Ontdek alle Hurtigruten-info!

Zin in een zeereis, maar niet in een typische cruise? Dan is de Hurtigruten iets voor jou. Aan boord van een Hurtigruten-postboot verken je Noorwegen op een authentieke manier. Hurtigwatte? Deze 10 vragen en antwoorden geven je meer info over de Hurtigruten.

Wat is de Hurtigruten postboot?
De Hurtigruten is een unieke zeereis met een lange geschiedenis. Het doel was, en is nog steeds, het vervoer van post, vracht en passagiers naar afgelegen kustplaatsen in het noorden van Noorwegen. Elke dag van de week, het hele jaar door, vertrekt er een Hurtigruten-postboot vanuit Bergen in het zuiden naar het meest noordelijke punt van Noorwegen, Kirkenes.  Een ‘Hurtigruten-cruise’ biedt dus wat minder luxe en georganiseerd entertainment dan een cruise op de Middellandse Zee, maar meer avontuur en authenticiteit

Wat betekent  het woord “Hurtigruten”?
‘Hurtigruten’ betekent ‘snelle route’. Op vraag van de Noorse regering vertrok kapitein Richard With in 1893 met een stoomschip vanuit Bergen naar Kirkenes. Op dat moment was post tussen beide steden soms maanden onderweg. With slaagde erin om het traject af te leggen in amper 7 dagen. Daarom doopte hij zijn route de Hurtigruten. Vandaag varen er nog steeds 11 schepen de Hurtigruten.

 

Hoe zien de Hurtigruten postboten eruit?
Alle schepen zijn verschillend en hebben een eigen charme: van de oorspronkelijke nostalgische aankleding tot een moderne inrichting in art-decostijl. En elk schip heeft een restaurant, een cafetaria en een bar waar je geregeld naar livemuziek kunt luisteren. Net als op een cruiseschip eet en overnacht je op de boot. Maar deze schepen vervoeren ook vracht. Ze stoppen in elke haven om te lossen en te laden. Zo krijg je een unieke inkijk in het Noorse leven.

Waarom zou ik voor een Hurtigruten-cruise kiezen?
  • Veel bezoeken zonder stress
  • Je bezoekt meerdere plaatsen zonder dat je zelf telkens naar andere hotels moet rijden.
  • Het échte Noorwegen
  • Een Hurtigruten-cruise is uniek omdat je niet op een toeristisch schip zit, maar op een vrachtschip. Zo sta je dichter bij de plaatselijke bevolking en de Noorse cultuur.
    Altijd de perfecte afreisdatum
    Elke dag vertrekt er een andere postboot. Dus kies je zelf je vertrekdag. Dit is een tweede verschil met traditionele cruises en hun beperkte afreisdata.

Hurtigruten met kinderen: een goed idee?
Op één van de Hurtigruten-schepen, de MS Finnmarken, is sinds kort een programma ‘Young explorers’ voor kinderen van 7 tot 13 jaar. Vraag ons gerust om meer informatie. Op de andere boten zijn kinderen ook toegelaten, maar zijn er geen specifieke faciliteiten of entertainment. De meeste passagiers zijn vijftigplussers die houden van rust en van de natuur.

Hoe is het leven aan boord?
Elk schip is anders, maar de sfeer is op elke boot informeel, zonder kledingvoorschriften. Je kijkt voortdurend uit op de zee, met sneeuw bedekte bergtoppen en Noorse fjorden. Onderweg houden de Hurtigruten-boten halt in allerlei steden. Zo kun je een kijkje nemen in de Jugendstil-stad Ålesund, de rozenstad Molde en de voormalige hoofdstad Trondheim. Wil je nog meer van de omgeving zien? Dan boek je extra excursies.

Welk klimaat wacht op mij in Noorwegen?
In de zomer ligt de temperatuur in Noorwegen tussen 10 en 25°C. In de winter zakt het kwik naar -2°C tot -10°C, maar de kust blijft ijsvrij dankzij een warme golfstroom. Het weer is minder voorspelbaar: dat is elk uur anders.
Van september tot begin april is de Hurtigruten een noorderlicht-route, als je een beetje geluk hebt. Maak zeker gebruik van de noorderlicht-wekdienst. Zo word je aan dek geroepen zodra het noorderlicht ’s nachts aan de hemel verschijnt.

Wat is de beste reistijd voor de Hurtigruten-zeereis?
Deze zeereis kun je het hele jaar door maken, maar ziet er elk seizoen helemaal anders uit. In de lente kijk je naar bloeiende boomgaarden en besneeuwde bergtoppen. In de zomer krijg je prachtige bloemenweides en een zon die bijna niet ondergaat. De herfst biedt een wild nazomerschouwspel en in de winter vaar je door een verstilde wereld van sneeuw en ijs.

Hoe reis ik vanuit België naar mijn schip?
Wij raden je aan om te vliegen. Boek je een 12-daagse reis dan vlieg je vanuit Brussel in 3,5 à 4 uur naar je vertrekplaats Bergen, inclusief overstap in bijvoorbeeld Amsterdam. Ter plaatse neem je de bus van de luchthaven naar de terminal waar je incheckt. Je bagage geef je daar af en wordt naar je hut gebracht. Het alternatief is een taxirit van 20 minuten naar het stadscentrum, waar de terminal zich bevindt. Soms zijn er voordelige aanbiedingen waarbij je de bootreis, vluchten heen en terug en transfer in één keer kunt aankopen.

 

Hoeveel kost een zeereis met de Hurtigruten?
Een 12-daagse reis kan al vanaf 1458 euro. De precieze prijs hangt af van je periode en je hut. Dat bedrag omvat de rondreis en alle overnachtingen en maaltijden op het schip. De vluchten, transfers en eventuele extra excursies zijn nog niet meegerekend. Daarnaast kun je kiezen voor meer comfort via de pakketten Basic, Select en Premium.

Neem contact met ons op voor meer Hurtigruten-info. Of om de volledige prijs van je Hurtigruten-cruise vrijblijvend te berekenen.
 

 

Stel jouw vraag
 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Selectair El Mundo Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Kerkstraat 66
8420 Wenduine